Godt innhold på nettsider

- av Robert Herland

New York Marathon – en topptrimmet brukeropplevelse

Tusenvis av løpere over en bro under New York Marathon

Gigantarrangementet New York Marathon gir en enestående brukeropplevelse for 50000, i alle kanaler. Hvorfor da så vanskelig å lage gode brukeropplevelser på nett?

New York Marathon gir en brukeropplevelse de fleste nettsteder bare kan drømme om. Gode innganger, fokus på de viktigste brukeroppgavene, stil og tone som treffer målgruppen og tydelige veier videre. Til mål.

Her er mine opplevelser som bruker av New York Marathon, sett med skråblikk fra et digitalt UX-hode.

Oppladningsperioden

E-posten som fortalte at jeg hadde fått plass, kom uventet og gledesstrålende. You´re in! I månedene etter kom en jevn strøm av e-poster med informasjon. En rekke treningstips for ulike ambisjonsnivåer. Tydelig informasjon om hva jeg måtte gjøre og huske på. Som å velge transportmåte til startområdet og alternativ for oppbevaring av klær og verdisaker under løpet. Og passe hyppige påminnelser, som ”Har du husket å velge transportalternativ? Det er en uke igjen til fristen går ut”. Selvsagt med lenker direkte til nettsiden der valget kunne tas, eller til mer detaljert forklaring.

Altså: Gi nyttig informasjon som gjør brukeren i stand til å ta nødvendige valg. Gi riktig veiledning til riktig tid. Lag gode handlingsdrivere. Bruk passende stil og tone.

Henting av startnummer

Jeg dro for å hente startnummer på Javits Convention Center fredag formiddag. Jeg gikk inn og fant køen, og dette ser jo ikke så ille ut, tenkte jeg. Helt til jeg så at køen gikk UT av lokalet i andre enden, langt bortover veien, snudde, buktet seg tilbake samme vei og inn igjen… Jeg så for meg timevis med venting.

Men det var helt utrolig hvor raskt og effektivt de klarte å skyfle så mange mennesker gjennom. Høflige men bestemte vakter dirigerte og passet på, og snart kunne jeg plukke opp startnummeret og rusle ut. Det tok kanskje tre kvarter. Da ble det tid til shopping likevel.

Altså: Hold fokus på brukeroppgavene. Led brukeren raskt og effektivt til målet. Ha respekt for brukerens tid. Ikke gi uklare eller unødvendige valgmuligheter.

Løpsdagen

Før ferga gikk fra Staten Island fikk vi god informasjon om avgangstid og hvor vi skulle gå. Og ferga gikk da den skulle. Over på andre siden ble vi dirigert rett over på buss, som gikk med det samme den var full. I venteområdet, der vi skulle tilbringe et par-tre timer, var det gratis mat og drikke og lett å finne frem til startbåsene. Underveis i løpet var det hyppige drikkestasjoner og toaletter. Publikumsstemningen hjalp alle løperne på veien, og mottakelsen og forpleiningen etter målgang var smilende og organisert.

Altså: Hold det du lover. Gi tydelige veier videre. Ikke kast bort brukernes tid. Lag gode calls-to-action. Gi brukerne det lille ekstra, så de trives.

Hjemme igjen

Noen få dager etter fikk jeg tilbud om å kjøpe bilder og videoer av meg selv fra løpet.  Jeg fikk gode miniatyrbilder av alt, slik at jeg visste hva jeg kjøpte. Enkel betaling med kredittkort, og like etter fikk jeg tilsendt lenke til nedlasting. Det viste seg at en av videoene var feil, så jeg sendte e-post og ba om å få tilsendt den riktige. Svaret kom i løpet av et par timer; ”dette fikser vi selvfølgelig”, og dagen etter var riktig video på plass.

Altså: Gi god oppfølging etter at salget er gjort. Gjør det enkelt. Gjør du feil, rett opp med én gang uten krangling, så blir du tilgitt. Og igjen: stil og tone må sitte!

Konklusjon

Så det går altså an å lage en god brukeropplevelse for over 50 000 personer, som involverer nettsider, påmeldingssystem, e-poster, omlegging av trafikk i New York, tusenvis av politimenn og funksjonærer og en drøss andre utfordringer. Da må det vel være en smal sak å skape gode brukeropplevelser på et stakkars nettsted?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *