Godt innhold på nettsider

- av Robert Herland

Kardemommeloven på nett: Vær snill mot brukeren

Trikken i Kardemomme by

Trikken i Kardemomme by er et prakteksempel på en god brukeropplevelse. Kake til alle er det også. Tegning: Torbjørn Egner

Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil. Kardemommeloven er den definitive rettesnora for god brukervennlighet på nett.

Er du snill mot brukerne, blir de glad i deg. Det er faktisk så enkelt. Og vil du virkelig være snill mot brukerne dine, må du gjøre alt for at livet deres på nettsiden din blir så enkelt som mulig.

Det er ikke snilt å snakke et språk brukerne ikke forstår. Det er ikke snilt å forlange noe fra brukerne før du har gitt dem noe. Det er ikke snilt å la brukerne gjette hvor de skal klikke for å komme seg til målet.

Er du snill, får du tillatelse og tilgivelse
I Kardemomme by har de skjønt det: Er du snill, kan du ellers gjøre som du vil. På nett betyr dette at brukerne tillater og tilgir svært mye, hvis du hele tiden viser at du er glad i dem.

De tillater at du tar deg betalt hvis du først viser at du har noe verdifullt å gi dem, og deretter faktisk leverer varene. De tillater at du prøver å selge dem en banan hvis de først har fått eplet de var ute etter.

De tilgir deg en 404 hvis du sier unnskyld og kommer med forslag til hvordan de skal gå videre. De tilgir et søk som gir null treff hvis du forslår en annen stavemåte og tilbyr dem andre veier til målet.

En sporvogn til brukervennlighet
Sjekk trikken de har i Kardemomme by! Den koster ingenting, og det er ikke snakk om å stå i kø og trengsel med en masse unødvendige stopp underveis. Det er sitteplass på taket, kake til alle, ”og reisen vår tar ett minutt, og nå er trikketuren slutt.”

Her løses altså brukeroppgavene på forbilledlig vis; ingen forstyrrende elementer, vips fra a til b, og med det lille ekstra som gjør at du tar en tur til. Dessuten er det klin umulig å ta feil linje, det finnes nemlig bare én.

Hvis du alltid er snill mot brukerne, vil de garantert si om nettsiden din som Kardemomme-folket synger om byen sin: Hurra, hurra for byen vår, her vil vi bo i hundre år!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *